Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Znanstvena e-konferencija Better Future of Healthy Ageing 2020

Kroz više od 70 prezentacija predstavili nove znanstvene spoznaje vezane uz starenje i održivost zdravstvenih sustava

Objavljeno 06.06.2020
Ivona Amidžić

Više od 600 znanstvenika i stručnjaka sudjelovalo je na e-konferenciji Better Future of Healthy Ageing 2020, gdje su kroz više od 70 prezentacija predstavljene nove znanstvene spoznaje vezane uz starenje i održivost zdravstvenih sustava. Konferencija, čiji je organizator bio Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, tijekom protekla tri dana virtualno je umrežila 30 zemalja, a Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar” bila je središnja pozornica i tehnički centar, odakle se odvijao cijeli program. Tako je Hrvatska još jednom pridobila svjetsku pozornost na području zdravstva, nakon što se uspješno izborila s epidemijom COVID-19.

Ulaskom u 2020. započela je dekada zdravog starenja. Prema projekcijama UN-a, svjetska populacija osoba iznad 60 godina će se udvostručiti do 2050. Ovo predstavlja velik javnozdravstveni izazov za cijeli svijet. Ovom tematikom, kao i važnošću razvoja zdravstvenih sektora i brojnim drugim temama, bavila se Better Future of Healthy Ageing 2020 konferencija.

„Naša povijest i ostavština dr. Andrije Štampara su dokaz da Hrvatska itekako ima značaj u svjetskoj zdravstvenoj zajednici. Okupljanjem sudionika iz čak 30 zemalja, usprkos uvjetima epidemije i potresu koji je pogodio naš fakultet, pokazali smo da Hrvatsku podjednako cijene znanstvena i politička struka.“, rekao je dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Upravnog odbora konferencije BFHA2020 Marijan Klarica.

E-konferencija završila je okruglim stolom na kojem su sudjelovali eminentni hrvatski i svjetski znanstvenici. Na konferenciji je usvojen Policy paper koji objedinjuje preporuke za zdravije starenje i održivost zdravstvenih sustava, te će biti uvršten u Green paper EU-a. „Ovo je najveća znanstvena konferencija koja se održala u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU. Uvjereni smo da će ovaj Policy paper imati veliki značaj za hrvatski zdravstveni sustav, ali i za zdravstvene sustave svih zemalja članica EU.“, poručila je Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar i predsjednica organizacijskog odbora konferencije.

BFHA2020 održala se od 3. do 5. lipnja te je kao takva bila najveća znanstvena konferencija u sklopu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Konferencija je dobila financijsku podršku Horizona 2020, najvećeg programa Europske unije za istraživanje i inovacije koji financira gotovo 80 milijardi eura u razdoblju od 2014. do 2020.

Tagovi: bfha 2020, COVID-19, e-konferencija, eu, UN, znanstvena konferencija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE