Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Bono, Guinness i irski ples u borbi za mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a

Irska je izvukla svoje najjače adute - Guinness, irski ples i frontmena legendarnih U2 Bona ...

Objavljeno 03.07.2018
Alan Srčnik

Irska je izvukla svoje najjače adute – Guinness, irski ples i frontmena legendarnih U2 Bona – kako bi uvjerljivom kampanjom povećala svoje šanse za ulazak u članstvo Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Premijer Leo Varadkar i njegov zamjenik Simon Coveney osobno su došli u sjedište UN-a u New Yorku u ponedjeljak kako bi pokrenuli kampanju koju Irska vodi kako bi postala nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a u razdoblju 2021-2022.

Varadkar je istaknuo kako je Irska “otok u središtu svijeta” posebice ukazavši na kolonijalnu prošlost svoje zemlje kao dobru osnovu za razumijevanje nacija koje se još bore za svoje priznanje.

Bude li izabrana u Vijeće sigurnosti Irska će se boriti za vladavinu prava i djelovati kao glas obespravljenih i bespomoćnih, kazao je irski premijer.

Izaslanstvo iz Dublina počelo je svoju kampanju u nedjelju navečer organiziranim odvoženjem 150 UN-ovih diplomata na koncert U2 u Madison Square Garden.

Bilo je neobično vidjeti veleposlanike kako viču na rock koncertu, kazao je Bono drugi dan prilikom službenom pokretanja kampanje, dodavši: “Barem ne vičete jedni na druge”.

“Svijet nije odustao od Irske i stojimo danas čvrsto na zemlji, no nismo zaboravili kakav je osjećaj kada ti se trese tlo pod nogama”, istaknuo je Bono.

Vijeće sigurnosti UN-a sastavljeno je od pet stalnih članica – Kine, Rusije, Britanije, Francuske i SAD-a, te deset nestalnih članica koje biraju zemlje članice UN-a i koje nemaju pravo ulaganja veta.

Vijeće je trenutno, među ostalim, usmjereno na sukobe u Siriji, Libiji i Jemenu.

Republika Irska ranije je tri puta bila u sastavu Vijeća sigurnosti: 1962., 1981. i 1982. te 2001. i 2002. godine.

 

(Hina)

Tagovi: bono, irska, u2, vijeće sigurnosti un,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE