Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Grmoja o Prijedlogu zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti

Grmoja je upozorio: “O ovom sam slučaju u Ministarstvu vanjskih poslova više puta u Saboru govorio jer je državni proračun oštećen za pozamašan iznos"

Objavljeno 02.02.2019
Alan Srčnik

Saborski zastupnik Mosta Nikola Grmoja danas je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru, u kojem je na dnevnom redu Prijedlog zakona o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, ukazao na slučaj hrvatskog diplomata Damira Sabljaka, koji je otkrio nepravilnosti u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija nakon čega je udaljen iz službe – piše i javlja priopćenjem Most NL.

Grmoja je upozorio: “O ovom sam slučaju u Ministarstvu vanjskih poslova više puta u Saboru govorio jer je državni proračun oštećen za pozamašan iznos, utvrđene su nepravilnosti i prekršeni pravilnici Ministarstva. Kada sam to pitanje postavio predsjedniku Vlade  rekao je da takve predstavke ne vode ničemu, isti dan je Uskok odbacio Sabljakovu prijavu,a on kao prijavitelj nikada nije dobio rješenje o odbačaju. Pred korupcijskim vijećem u Saboru glavni inspektor MVPEI-ja Damir Božić potvrdio je da su pravilnici Ministarstva ipak prekršeni, te da je glavna tajnica Lorete Bertoša Kušen bila lažno raspoređena u Sydneyju, što je teška povreda službene dužnosti. Ima li većih argumenata od ovih koji su ovdje izneseni.“ rekao je Grmoja.

Uputit ću amandman na ovaj Zakon, jer smatram da je potrebno jasnije formulirati odredbu za odvraćanje svih, pa i najviših predstavnika vlasti, od uključivanja u postupak utvrđivanja nepravilnosti. Posebno u slučajevima kada su nepravilnosti počinile osobe povezane s najvišim predstavnicima vlasti.

„Primjer za to je situacija kada se premijer jesenas u Hrvatskom saboru osobno uključio u pružanje političke zaštite počiniteljima nepravilnosti vezano za ovu aferu u MVPI-ju. Osim toga uputit ću i amandman kojim želim promijeniti činjenicu da se prijavitelja nepravilnosti stavlja u nepovoljan položaj, a za to je pravi primjer slučaj Damira Sabljaka“, zaključio je Grmoja.

foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Tagovi: grmoja, most nl,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE