Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Nikola Grmoja reagirao na policijsko postupanje prema novinarki Klancir: To je zastrašivanje!

Podaci novinarke su se mogli tražiti i pisanim putem od redakcije. U ovom slučaju imamo tek najavu tužbe. Ovo nije ništa drugo do slučaj zastrašivanja - veli Grmoja

Objavljeno 06.03.2019
Lucija Tokić

Tek je prošlo tri dana od novinarskog prosvjeda koji je organiziran kako bi se upozorilo na sve jače političke pritiske i cenzuru, a Hrvatsku već potresa novi skandal dosada neviđenog političkog pritiska na medije.

Naime, jučer su u redakciji Net.hr-a dva uniformirana policajca legitimirali novinarku Đurđicu Klancir, a kako bi prema nalogu sisačko-moslavačkog župana, HDZ-ovog Ive Žinića utvrdili njezin identitet i privatnu adresu, piše Net.hr.

Navodno, Žinić sprema tužbu protiv Klancir, ali još nije poznato zbog čega. Prema Net.hr-u, policajci su rekli kako djeluju tako na zahtjev Žinićevog odvjetnika Antonija Kaleba.

Oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje je najoštrije osudilo ovakvo postupanje prema novinarki. U priopćenju HND-a stoji da je novinarstvo javni posao pa je javna i lako provjerljiv indetitet dotične novinarke te da je shodnom tome teško shvatiti i opravdati potrebu utvrđivanja  identiteta slanjem policije u novinsku redakciju.

Reagiralo je  i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) priopćivši kako je sve bilo po zakonu, a da se u konkretnom slučaju radi o podnesenom zahtjevu opunomoćenika fizičke osobe, odnosno oštećene osobe, koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe.

Ističu da se u Pravilniku o policijskom postupanju navodi da će “policijski službenik provjeriti identitet osobe na zahtjev službenih tijela državne uprave, pravnih ili fizičkih osoba ukoliko je povrijeđeno neko njihovo pravo. U slučaju sumnje da se radi o namjeri zlouporabe osobnih podataka, policijski službenik će provjeriti identitet osobe, ali podatke neće priopćiti podnositelju zahtjeva već će ga uputiti da te podatke zatraži pisanim, obrazloženim zahtjevom od nadležne ustrojstvene jedinice policije. Iz priložene je dokumentacije dokazan pravni interes osobe te, navodi MUP, ne postoji sumnja u zlouporabu podataka koji bi se ustupili.

Pa ipak, ako se to i već događalo u policijskoj praksi, prošlo je neopaženo, uz kakvom običnog čovjeka bez prilike ili znanja obraćanja medijima, sve dok sami nisu došli do novinara …

Mostov zastupnik Nikola Grmoja smatra da je to nečuveno …

– Podaci novinarke su se mogli tražiti i pisanim putem od redakcije. U ovom slučaju imamo tek najavu tužbe. Ovo nije ništa drugo do slučaj zastrašivanja, namjere zastrašivanja, poruke svima kojih pišu protiv vladajućih kako će proći ako tako rade. Mogu samo zamisliti kako su se osjećali mladi kolege novinari gledajući što se događa njihovoj iskusnijoj kolegici. To je navika vladajućih i HDZ-a, njihova špranca ponašanja – kazao je Grmoja, zaključujući …

– Most će se protiv toga žestoko boriti. Nama je važna sloboda mišljenja i pisane riječi …

– Ponavljam, sve se to moglo zatražiti pisanim putem, no tada bi nestao element kojem teži ova vlast – ugušiti svaku slobodu medija i zastrašiti demonstracijom moći.

foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Tagovi: Đurđica Klancir, grmoja, Net.hr, nikola grmoja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE