Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Piše OsijekNEWS: ‘Republika’ Petrijevci dobiva obilaznicu – U listopadu počinje gradnja

Početak izvođenja radova očekuje se u zadnjem kvartalu 2018. godine, odnosno tijekom listopada ...

Objavljeno 22.08.2018
Alan Srčnik

Veliki broj vozila, osobito teretnih, svakoga dana prolaze kroz Petrijevce, naselje s gotovo 2.500 stanovnika te zbog loše ceste i njenih oštrih krivina predstavljaju stalnu opasnost za mještane, ali i sve sudionike u prometa – piše u priopćenju OBŽ.

Riječ je o državnoj cesti D 34 Slatina – Donji Miholjac – Josipovac, a jedino rješenje kojim se temeljito rješava zahtjeve prometne sigurnosti je izgradnja obilaznice, kojom će se središte mjesta rasteretiti tranzitnog prometa.

Uz intenzivnu suradnju Osječko-baranjske županije i Hrvatskih ceste ove godine osigurana su sredstva te utvrđena dinamika radova. Naime, projektna aplikacija za izgradnju obilaznice Petrijevaca je u posljednjoj fazi pripreme te će se ista u ovom kvartalu prijaviti na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava objavljen od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ukupna vrijednost projekta je 71 milijuna kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 57,66 milijuna kuna, a sam projekt će se u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija sufinancirati u iznosu od 85 %.

Projektna dokumentacija za ovaj zahvat je dovršena te je ishođena građevinska dozvola. Za projekt je pripremljena dokumentacija o nadmetanju za izvođenje radova, a ista je objavljena 17. kolovoza 2018. godine, s rokom dostave 21. rujna 2018. godine. Početak izvođenja radova očekuje se u zadnjem kvartalu 2018. godine, odnosno tijekom listopada.

Obilaznica Petrijevaca bit će jednokolnička cesta koja obilazi naselje s južne strane, a položena je u smjeru zapad – istok, usporedo s državnom cestom D34.

Ukupna duljina obilaznice je 3,88 kilometara. Projektirana cesta je prema važećem Pravilniku razvrstana u kategoriju 2, uz projektnu brzinu od 90 km/h.

Kolnički trak za dvosmjerni promet širok je 8 metara, a sastoji se od dva prometna traka od po 3,5 metara i dva rubna traka široka po 0,5 metara. Širina bankine iznosi 1,5 metar.

Na prometnici je u cijeloj duljini predviđen zatvoreni sustav odvodnje. Na trasi obilaznice predviđena su četiri raskrižja u razini, od čega su dva projektirana kao kružni tok.

Zašto ‘Republika’? Zbog svojedobne povijesti mjesta, a kada su se seljaci pobunili protiv vlastele i proglasili Republiku. Trajala je dan-dva.

Tagovi: obilaznica, petrijevci,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE