Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Sabor: Mostovcima stanka za konzultiranje o svemirskom programu

Za usporedbu je naveo Sloveniju u kojoj su u 2016. izdvojena u tu svrhu dva posto, a cilj RH je, kaže da tek 2020. izdvoji 1,4 posto

Objavljeno 04.07.2018
Alan Srčnik

Saborska rasprava o Sporazumu između hrvatske Vlade i Europske svemirske agencije potaknula je u srijedu Nikolu Grmoju (Most) da zatraži stanku jer ga, kako je rekao, neće iznenaditi ako premijer, “koji tvrdi da nam teče med i mlijeko, uskoro najavi svemirsku ekspediciju na Mars”, na što je predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao kako odobrava stanku da bi se mostovci konzultirali o svemirskoj suradnji.

„Prema podacima strategije razvoja poduzetništva u RH od 2014. do 2020. javni sektor dominira prema ulaganjima u istraživanje i razvoj, vioskoškolske ustanove, tijela vlade zajedno čine 55,8 posto ukupnog istraživačkog razvojnog ulaganja za razliku od EU u kojoj javni istraživački sektor u prosjeku čini 37,5 posto ukupnog ulaganja u istraživanje i razvoj”, pojasnio je Grmoja svoj zahtjev za stankom.

Izdvajanja za istraživanje i razvoj su nam, kaže Grmoja pozivajući se na statistiku, mjerena u BDP-u iznosila 0,79 posto u 2014., 0,85 posto u 2015. i 0,84 posto u 2016. godini.

Za usporedbu je naveo Sloveniju u kojoj su u 2016. izdvojena u tu svrhu dva posto, a cilj RH je, kaže da tek 2020. izdvoji 1,4 posto.

„Hrvatska iz svih izvora za istraživanje i razvoj u 2014. izdvojila samo 340 milijuna eura, a Slovačka 670 milijuna, Slovenija 890 milijuna, a Mađarska čak 1,4 milijarde eura”, ustvrdio je Grmoja.

Ciljevi su nam, kaže postavljeni toliko nisko da se autobusima onih koji odlaze ne treba čuditi.

„Ne bi me čudilo, s obzirom da premijer stalno govori da u Hrvatskoj teče med i mlijeko, da će uskoro najaviti svemirsku ekspediciju na Mars, dakle Hrvatski svemirski program”, zaključio je Grmoja,

Predsjednik Sabora Jandroković kazao je kako odobrava stanku da se Klub Mosta konzultira o svemirskoj suradnji.

Sporazum između hrvatske Vlade i Europske svemirske agencije (ESA) o suradnji u mirnodopske svrhe omogućit će razmjenu podataka o znanstvenim programima, razmjenu znanstvenog osoblja, rezultata istraživanja te omogućiti pristup najsuvremenijoj znanstvenoistraživačkoj infrastrukturi.

(Hina)

Tagovi: grmoja, most nl,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE