Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Vikend provedite gledajući nebeski vatromet!

Kiša meteora, poznata pod nazivom 'suze sv. Lovre' obasjat će nebo u noći s 12. na 13. kolovoz. 'Nebo je na našoj strani' - uvjeti gledanja su idealni. Uživajte u zvijezdama!

Objavljeno 09.08.2018
Antonela Verković

Nakon astronomskog spektakla ‘krvavi Mjesec’ kojeg smo imali prilike vidjeti nedavno, evo još jednog! Naime, svi ljubitelji astronomije, ali i oni koji jednostavno uživaju u lijepom pogledu na nebeski svod, ovog vikenda će uživati u kiši meteora.

Taj fenomen već je dugi niz godina poznat pod nazivom ‘suze sv. Lovre’. Svoj vrhunac dosegnut će u noći s 12. na 13. kolovoz 2018. godine. ‘Nebo je na našoj strani’ pa će uvjeti gledanja biti idealni. U ‘krvavom Mjesecu’ smo se nauživali pa ovog puta Mjeseca uopće neće biti, što je u ovom slučaju idealno jer neće moći zaklanjati pogled na meteore svojom svjetlošću.

Prognozira se prosječna aktivnost od 50 do 70 meteora na sat, a meteori će biti vidljivi i noć prije samog vrhunca 12. kolovoza. Još se poklapa s vikendom, tako da znate što vam je činiti. Pronađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja, sjedite, opustite se i uživajte u nebeskom vatrometu. Dobro, možete cjelokupnom ugođaju dodati i koje pivo, ali dakako, ograničeno, da vam se ne bi mutio pogled ka zvijezdama. 🙂

KAKO JE KIŠA METEORA NASTALA I ODAKLE NAZIV ‘SUZE SV. LOVRE’ ?

Ako smo vas zainteresirali za vikend uz zvijezde, a do sada niste znali kako je to sve nastalo i odakle naziv suze, zašto suze kad milijuni ljudi uživaju u ljepoti tog dana i nebeskog svoda? Evo povijesne činjenice zašto je to tako. Naime,

Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju:

San Lorenzo, io lo so perché tanto
di stelle per l’aria tranquilla
arde e cade, perché si gran pianto
nel concavo cielo sfavilla…

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, po legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu!”

Iako smo naveli tradicionalni naziv ‘suze sv. Lovre’ ipak, taj naziv je pogrdan i  zapravo netočan. Naziv ‘suze svetog Lovre’ preuzet je iz anglosaksonskog govornog područja i radi se zapravo o posprdnom nazivu koji su koristili protestanti kako bi se narugali katolicima. Naš tradicionalni naziv su nebeske krijesnice ili proletuše.

SAVJETI SVIMA KOJI PLANIRAJU PROMATRATI KIŠU METEORA

  • ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora
  •  za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, …)
  •  meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu,  a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima
  •  potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

 

Tagovi: 'suze sv. Lovre', astronomija, kiša meteora, nebo,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE