Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Katalonski parlament traži ukidanje monarhije, Sanchez prijeti sudom

Kralj Filip VI. je na meti kritike u Kataloniji, napose nakon oštrog govora koji je uputio katalonskim pristašama neovisnosti u vrijeme krize koja je izbila lani u jesen ...

Objavljeno 12.10.2018
Alan Srčnik

Katalonski parlament je u četvrtak glasovanjem donio rezoluciju u kojoj se poziva na ukidanje monarhije u Španjolskoj, na što je španjolski premijer Pedro Sanchez zaprijetio sudom nazivajući je “neprihvatljivom”.

Separatistički pokreti i lijeva koalicija protivnika neovisnosti En Comu Podem (Zajedno možemo) ujedinili su se i dali glas rezoluciji u kojoj se osuđuje “upletanje kralja u katalonski sukob” i traži “ukidanje preživjele i nedemokratske institucije kao što je monarhija”.

Kralj Filip VI. je na meti kritike u Kataloniji, napose nakon oštrog govora koji je uputio katalonskim pristašama neovisnosti u vrijeme krize koja je izbila lani u jesen.

Socijalist Pedro Sanchez je sve dosad oprezno manevrirao u katalonskoj krizi i nakon dolaska na vlast je uspostavio dijalog s pristašama katalonske neovisnosti, predloživši referendum o većoj autonomiji Katalonije i odbijajući bilo kakav referendum o njezinu samoodređenju.

Na vlast je došao 1. lipnja pošto su radikalna ljevica, baskijski nacionalisti i katalonski pristaše neovisnosti izglasali nepovjerenje konzervativnom Marianu Rajoyju, bez čije potpore on ne može vladati.

Sanchez je u četvrtak na Twitteru reagirao na glasovanje katalonskog parlamenta rekavši da je “rezolucija koju je danas donio katalonski parlament neprihvatljiva”.

“Ova vlada će poduzeti pravne mjere koje su joj na raspolaganju kako bi obranila zakon, ustav i državne institucije”, dodao je, ne navodeći o kakvim je mjerama riječ.

(Hina)

Foto: EPA/Toni Albir

Tagovi: katalonija, monarhija, ukidanje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE