Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

U Noći muzeja i Nacionalni park Krka

Pripremljen bogat program za sve posjetitelje koji će petak rezervirati za posjet Nacionalnom parku Krka

Objavljeno 29.01.2019
Lucija Tokić

Javna ustanova “Nacionalni park Krka” pridružit će se “Noć muzeja” s programskom podrškom muzejima Šibenika, Drniša i Knina koji su se okupili pod zajedničkim nazivnikom “Muzeji – inovacije i digitalna budućnost”.

Posjetiteljima će predstaviti bogatu muzejsku građu u svjetlu inovativne budućnosti, s obzirom na to da je uspješnost u promociji kulturne baštine upravo u korištenju novih tehnologija, izvijstili su iz NP Krka.

Tako će, pored uživanja u jedinstvenoj ljepoti zimske Krke, posjetitelji imati priliku detaljnije se upoznati s tradicijskim zanatima i bogatom industrijskom baštinom na rijeci Krki.

U vodenicama na Skradinskom buku bit će prezentirana stara kužina, mlin, mlinareva soba, tkalački stan, kovačija i štala a postavljena je i izložba o hidroelektranama sagrađenima duž toka rijeke Krke.

Rijeka Krka teče kroz foto-priču

U Gradskom muzeju Drniš od 19 sati posjetitelji će se moći zabaviti foto-pričama s motivima rijeke Krke.

Za nesvakidašnji doživljaj motiva rijeke Krke, prirodnih vrijednosti, kulturno-povijesnih znamenitosti i manifestacija pobrinuli su se fotografi amateri: Iva Matić, Ante Gverić i Tomislav Prpa. Veličanstveni prizori uhvaćeni pažljivim fotografskim okom razlit će se muzejskim zidovima, uz glazbu i svjetlosne efekte.

Uz foto izložbu održat će se kulinarska radionica na kojoj će se pripremati jednostavne slastice, energetske pločice od domaćih orašida, suhih smokava i rogača, a na bogatoj trpezi naći će se i pokoji stari recept iz antičkoga Rima u suvremenoj izvedbi.

Posjetitelji će moći zaviriti i u čarobnu škrinju koja krije tajne tradicijskih zanata na Krki. Suvremene tehnologije živopisno će dočarati ugođaj tradicionalne kovačije i staroga mlina.

U 20 sati u Kninskom muzeju  bit će otvorena izložba “Srednjovjekovne utvrde na rijeci Krki u svjetlu novih istraživanja” koja je rezultat suradnje Javne ustanove “Nacionalni park Krka” i Državnog arhiva u Šibeniku.

Na izložbi su obrađene srednjovjekovne utvrde u obuhvatu Nacionalnog parka “Krka” na kojima je Javna ustanova “Nacionalni park Krka” tijekom proteklih godina sustavno provodila arheološka istraživanja, arhitektonska i geodetska snimanja te konzervatorske radove.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: Noć muzeja, NP Krka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE